head

Sütőtök: a jókedvet hozó méregtelenítő

Sütőtök: a jókedvet hozó méregtelenítő
’Dr Márkus Barbara ’Dr Márkus Barbara
természetgyógyász, lélekterapeuta
Téma: Emésztés

Az ősz egyik legfinomabb és legegészségesebb csemegéje a tök. Lássuk, az ízén kívül még miért érdemes tököt enni!

Éles látás

Szemünk egészségéhez nélkülözhetetlen az A-vitamin. Az éles látáshoz nagyban hozzájárulhat, ha étrendünkbe beépítjük a tököt, ugyanis a sárga színét adó béta-karotint a szerveztünk A-vitaminná alakítja, ezzel is óvva a látóidegeket.

Lapos has

A sütőtök egy dolognak van híján: az pedig a kalória, amiből 100 grammban mindössze 45 Kcal található.  Magas rosttartalma miatt sokáig eltelít, mégsem hizlal. A rostokban dús és édes csemege a lapos has elősegítője és a puffadás megszüntetője, mivel emésztőrendszerünkre is jó hatással van.

Vidámság

Nemcsak a tököt, de a magját is érdemes megenni, mert azon kívül, hogy finom, hangulatjavító hatással is rendelkezik. A tökmag olyan vegyületeket tartalmaz, ami nyugtató hatással van az idegrendszerünkre.

Finom méregtelenítés

Magas rosttartalmának köszönhetően kitűnő méregtelenítőként funkcionál. Ahogy áthalad a bélcsatornán, magával ragadja a méreganyagokat és kipucolja a szervezetet. Segít a székrekedésben szenvedőknek és emellett magas C-vitamin tartalma erősíti a szervezetet.

Rákmegelőzés

Magas béta-karotin tartalmának köszönhetően rendkívül erős antioxidáns hatással bír, így egyes daganatos megbetegedésekkel szemben megelőző hatást fejthet ki. A prosztata-, a mell- és a tüdőrák kialakulására is kisebb az esély, ha odafigyelünk arra, hogy étrendünk megfelelő mennyiségű béta-karotint tartalmazzon.

Kapcsolódó Cikkek

Közösség

BLOG HÍRLEVÉL

phone

Egészségtippek közvetlenül az email fiókjába!