head

Természetes testtisztítás | Mi kel hozzá, és mikor jött el az ideje?

természetes testtisztitas
Ön tudja, mikor szükséges a természetes testtisztítás?
Báhidszky Szuren Báhidszky Szuren
Egészségügyi asszisztens, újságíró
Téma: Életmód

Szomorú, de igaz: környezetünk telis tele van méreganyagokkal. Ezekkel testünk méregtelenítő szervei minden nap megküzdenek, azonban ahhoz, hogy ideálisan működjenek, egy kis segítségre is szükségük lehet. Ez pedig nem más, mint a természetes testtisztítás, ami hozzájárul a méreganyagok semlegesítéséhez és eltávolításához.

Az Environmental Working Group (EWG) az utóbbi években számos tesztet végeztetett el az újszülöttek köldökzsinórjából levett vérből. Megdöbbentő eredményeket kaptak: a mintákban ugyanis 287 olyan kémiai anyagot találtak, amelyek károsíthatják az idegrendszert, a hormonháztartást, a szaporítószerveket és az immunrendszert.
Ebben leginkább az az elgondolkodtató, hogy ez a 287 káros kémiai anyag nem evés, ivás vagy a levegő útján kerültek a csecsemők szervezetébe, hiszen a mintaanyagokat, közvetlenül a szülést követően vették le. Minderre tehát csak egy kézenfekvő magyarázat marad, mégpedig az, hogy a várandós anyák szervezetéből kerültek a mérgek a magzatba.

Mitől szennyeződik a szervezetünk?

Mielőtt az anyákat hibáztatnánk, fontos leszögezni, hogy a káros anyagok leginkább akaratlanul kerülnek a szervezetbe. Ennek hátterében lehet a légszennyeződés, vagy akár az is, hogy az élelmiszergyártók nem mondanak el mindent egyértelműen a termékeikről. Elég arra gondolni, hogy ugyan feltüntetik az adalékanyagokat, felsorolják az „E-ket”, de ezekről az emberek többsége nem sokat tud. Így azt sem, hogy milyen hatást gyakorolnak a szervezetükre.
A magnézium-sztearát töltőanyagként, valamint térfogatnövelőként számos gyógyszerben, kapszulában megtalálható és károsítja a sejtmembránt, az ízfokozóként használt mononátrium-glutamát végtagfájdalmat okozhat, okolják bizonyos idegrendszeri megbetegedésekért, bár tudományosan nem igazolt. A gyógyszerek felületének fényesítéséhez használt karnaubaviaszt alapesetben a cipőkrémekbe teszik, míg a fogkrémekben, drazsékban, kozmetikumokban, naptejekben található titán-dioxid képes felgyűlni a különféle szervekben, ezért rákkeltő.
Ezért is lényeges a természetes testtisztítás elvégzése, hiszen akkor is szükség lehet rá, ha egyébként azt hisszük: egészségesen élünk.
A fehér cukor, a fehér liszt, az állati zsírok, és a túl sok szénhidrát is egyfajta méreg a szervezet számára. Csak súlyosbítja a helyzetet a túlzott gyógyszerfogyasztás, ebben élen jár a felesleges antibiotikum kúra.
 


Olyan kozmetikumokat és parfümöket kenünk és fújunk magunkra, amikben káros kemikáliák találhatók. Idővel ezek felhalmozódnak a szervezetünkben, és megbetegítenek minket.

Májműködés támogatása

Kiválasztó szerveink folyamatosan próbálnak megszabadítani a szervezetbe bekerülő toxinoktól, és a vastagbélben felhalmozódó, káros salakanyagtól. Ezt nevezzük méregtelenítésnek.
A legnagyobb kiválasztó szervünk a bőr, ennek ellenére a feladat oroszlánrészét a máj, a vese és a vastagbél végzi. Ami a munkamegosztást illeti, a vér szűrése és tisztítása elsősorban a máj dolga. A vér egészsége a szervezet egészének egészségét is jelenti, hiszen csak így lehet zökkenőmentes a létfontosságú oxigén szállítása, illetve a toxinok begyűjtése és kiürítése (a májon keresztül) a testünkből. A máj regenerálódó képessége egyedülálló, ugyanakkor ez a szerv rendkívül érzékeny is. Például a helytelen táplálkozás (zsíros, nehéz, adalékanyagokban gazdag élelmiszerek, alkohol) idővel visszafordíthatatlanul károsíthatja.

A természetes testtisztítás egyik fő feladata a májműködés támogatása

A természetes testtisztítás egyik fő feladata éppen ezért a májműködés támogatása, helyreállítása, illetve tehermentesítése.

Béltisztítás

Ugyanez érvényes a vastagbélre is, azaz a rendszeres béltisztítás sokat segíthet abban, hogy megőrizzük épségét és megfelelő működését. Az emésztés során mérgek is kikerülnek a bevitt táplálékokból, ez a visszamaradt biológiai „szemét” a vastagbélen keresztül ürül ki a szervezetünkből. Ha azonban, emésztési problémákkal küzdünk, vagy túl sok a méreganyag, a helyzet mar nem ilyen egyszerű.
Ilyenkor, jó eséllyel felhalmozódik a káros salakanyag, ami kellemetlen tüneteket okozhat. A puffadás, a hasfájás, a bélgörcsök, a krónikus hasmenés vagy székrekedés sok esetben ennek a következménye. Azt sem szabad elfelejteni, hogy a rosszul működő, mérgekkel telítődő vastagbél miatt a bélflóra egyensúlya is felbomlik, ami tovább rontja az emésztést, és jelentősen gyengíti az immunrendszert. A fontos ásványi anyagok, vitaminok, nyomelemek, így aztán nem tudnak megfelelően felszívódni, és hiánybetegségek alakulnak ki.
A béltisztító kúra akkor hatékony, ha elvégzésével  a belekben lerakódott táplálék maradványokon, salakanyagon kívül a mérgek és a paraziták is kiürülnek a szervezetből. A paraziták (giliszták, bélférgek) számára ideális élőhely a salakanyag: itt háborítatlanul tudnak fejlődni és szaporodni, a belekbe kerülő tápanyagokkal táplálkoznak, ennek következtében hiánybetegségek alakulhatnak ki.

Mikor szükséges a természetes testtisztítás?

Ha a megelőzés a cél, elég évente két alkalommal, ősszel és tavasszal elvégezni a természetes testtisztítást, ami lehet egy béltisztító kúra vagy egy méregtelenítő kúra. Amikor már jelentkeztek a tünetek, lehetőleg már az első napokban, kezdjük meg a kúrát – természetesen akkor, ha ez nem ellentétes az orvosi rendelkezésekkel. A természetes testtisztítás nem ajánlott várandós nők esetében, és fejlődésben lévő kisgyermekeknél.
Dr. Elson Haas, a Kaliforniai San Rafael orvosi központ szakembere szerint: a modern táplálkozás, amely bővelkedik állati eredetű fehérjékben, zsírokban, koffeinben, alkoholban és kémiai anyagokban (pl. gyógykészítmények), megakadályozzák sejtjeink és szöveteink optimális működését. A természetes testtisztítás, tisztítókúra, illetve a mérgek és a salakanyagok eltávolítása, elősegítik szervezetünk egészséges működését.

Testtisztítás módszerei

A természetes testtisztítás kiváló szövetségesei az organikus alapanyagokból készült élelmiszerek, valamint a rendszeres testmozgás, ami naponta legalább fél óra legyen.
Fontos a rostok mindennapi bevitele, ami a nyers zöldségek és gyümölcsök fogyasztásával könnyen megoldható. Javítják a bélmozgást, kitakarítják a bélredőkben megrekedt salakanyagot, valamint helyreállítják a rendszeres ürítést. Igyunk máj- és vastagbéltisztító teákat, lehetőleg éhgyomorra, vagy lefekvés előtt. Ha egyszerűbb megoldást keresünk, válasszunk a kizárólag természetes összetevőket tartalmazó, minőségi, méregtelenítő és béltisztító kúrák közül. Ezekről a szakmai és felhasználói véleményoldalakon tájékozódhatunk.

Gondoljunk a bélflórára

Szinten nagyon fontos, hogy naponta fogyasszunk probiotikumot, valamint vízben oldékony, prebiotikus rostokat. Az a legjobb, ha szimbiotikumot választunk, mert ebben az ideális mennyiségben és összetételben található meg a probiotikum és prebiotikum. Ezek segítségével, a természetes testtisztítás részeként, gyorsan helyreállíthatjuk bélflóránk egyensúlyát.

Források: 

http://www.shareguide.com/Haas.html

Kapcsolódó Cikkek

Közösség

BLOG HÍRLEVÉL

phone

Egészségtippek közvetlenül az email fiókjába!