head

Stressz ellen természetesen

Stressz ellen természetesen
’Dr Márkus Barbara ’Dr Márkus Barbara
természetgyógyász, lélekterapeuta
Téma: Életmód

A visszatérő stressz akár súlyos betegségeket okozhat. Ezért nagyon fontos, hogy felismerjük az első intő jeleket, és még időben megszüntessük az stresszes állapotot, amiben a méregtelenítés és a természetes illóolajak lehetnek segítségünkre.   

Visszatérő, egyre gyakoribb és hevesebb fejfájás

Bár a fejfájásnak számos oka lehet, a stressz hatására sokkal nagyobb eséllyel jelenik meg. Ha a „szokásosnál” gyakrabban, és egyre hevesebben fáj a fejünk a panaszoknak jó eséllyel a stressz áll a hátterében.

Alvászavarok

Hiába alszunk eleget, mégsem vagyunk kipihentek, vagy éppen fordítva: képtelenek vagyunk átaludni az éjszakát. Ezek a tünetek a kezdődő idegi kimerültségre is utalhatnak.

Emésztési problémák és édesség utáni sóvárgás

Amikor túlhajtjuk magunkat, állandóan idegeskedünk és képtelenek vagyunk ellazulni, megváltozik szervezetünk inzulintermelő képessége. Bár ilyenkor különösen kívánjuk az édességet, inkább együnk magas rosttartalmú gyümölcsöket és zöldségeket, esetleg néhány kocka keserűcsokoládét. Az étrendváltás akkor is segít, ha a stressz miatti hasmenéssel vagy szorulással küzdünk.

Allergia, afta és herpesz

A stressz és az ezzel járó emésztési zavarok alaposan legyengíthetik az immunrendszert, ami így nehezebben tud megbirkózni a vírusokkal és baktériumokkal. Ennek egyik következménye a makacs herpesz és afta, ahogyan az allergiák is hevesebben jelentkeznek a stressz hatására. És még valami: az idegesség a bőrön is látszik, a felgyülemlő mérgek, a gyengébb immunrendszer miatti erősebb allergiás reakciók bőrgyulladást, fokozott viszketést és irritációt, pattanásokat és aknét okozhatnak. 

És akkor a megoldás

A bőrproblémákra érdemes olívaolajat, kakakóvajat vagy sheavajat tartalmazó krémeket használni. Fáradtság ellen a fürdővízbe keverjünk tíz csepp citrom, hat csepp keserű narancs és öt csepp mandarin olaj, ha feszültek vagyunk hat csepp bazsalikom és négy csepp tömjén olaj megoldja a gondjainkat. Szintén a fürdővízbe keverve öt csepp vanília és ugyanennyi muskátli, valamint mandarin olaj gyorsan jó kedvre derít. Ne feledjük a méregtelenítést sem, az emésztési- és bőrbajok mellett a fejfájásunkat is orvosolhatja.
 

Kapcsolódó Cikkek

Közösség

BLOG HÍRLEVÉL

phone

Egészségtippek közvetlenül az email fiókjába!