head

Kávé hatásai – 3 érdekes tény a kávéról

Sokak kedvence a kávé, amiről számos félreértés él a köztudatban
Báhidszky Szuren Báhidszky Szuren
Egészségügyi asszisztens, újságíró

Google+
Téma: Életmód

Egyes nézetek szerint a kávé kifejezetten egészséges, mások inkább azt tanácsolják, mellőzzük. Lássuk, mi az igazság a kávé hatásairól!

A kávéfogyasztásnak külön kultúrája van, ami nemcsak a kávéról, de a hozzá kapcsolódó tevékenységekből is áll. Sokan a reggeleinket indítjuk egy finom, gőzölgő kávéval, vagy egy baráti beszélgetéshez teremt meghitt hangulatot. A kávéfogyasztásnak azonban számos egészségügyi hatása is van, amelyek közül most bemutatunk néhányat.

Emésztésserkentő

A kávéfogyasztás egészségügyi hatásairól a ’90-es évek óta rendszeresen folynak kutatások. Ezek a vizsgálatok mutatták ki, hogy, ha mértékkel fogyasztunk kávét, az jó hatással lehet az emésztőrendszer természetes élőflórájára: a bélflóra fontos szerepet játszik a táplálkozásunkban, és az egészséges emésztés fenntartásában. A kávé és a belőle készült italok nagy mennyiségben tartalmaznak jótékony hatású étkezési finom rostokat, vízoldékony rostokat, és olyan vegyületeket, amelyek az anyagcserénkben részt vevő probiotikus baktériumoknak jelentenek tápanyagot, ezzel segítve az emésztést, és az egészséges emésztőrendszer fenntartását.

Epekő ellen

Mértékkel fogyasztva, a kávé számos értékes egészségügyi hatással bír: csökkentheti az epekő és a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát, és segíthet a májkárosodás megelőzésében is. Tisztító tulajdonsága miatt, a kávé méregtelenítő kúra során is hasznos segítőnk lehet, azonban arra ügyeljünk, hogy csak a tiszta kávé lehet hatásos: a különböző, 2 az 1-ben, 3 az 1-ben változatokat messzire kerüljük!

Daganatmegelőző hatás

A kávé csökkentheti a nyelőcső - és garatdaganatok, valamint a szájüregi daganatok és a Parkinson-kór kialakulásának kockázatát. A kávé rostanyagai hozzájárulhatnak továbbá a vastagbélrák kialakulásának megelőzéséhez, ugyanis a kávé nemcsak jótékony étkezési finomrostokat, hanem nagy mennyiségben antioxidáns hatású fenoloidot is tartalmaz.

Kapcsolódó Cikkek

Közösség

BLOG HÍRLEVÉL

phone

Egészségtippek közvetlenül az email fiókjába!

Orvos válaszol

Kérdése van egy cikkel kapcsolatban? Tegye fel kérdését, illetve böngésszen független szakértők válaszaiból...
Orvos válaszol ITT