head

A klimaxról őszintén | Amiről nem beszélnek

klimax
’Dr Márkus Barbara ’Dr Márkus Barbara
természetgyógyász, lélekterapeuta
Téma: Egészség

A klimax nem csak azokat a nőket érinti, akik szenvednek tőle, hanem a velük élő családtagjaikat is. Mivel egy nagyon sokrétű és összetett dologról van szó, érdemes alaposan körbejárni a klimax fogalmát.

Mit jelent a klimax kifejezés?

A klimax a menstruációs vérzés elmaradását jelenti, de nem egy pillanathoz köthető esemény, hanem egy időszak. Ugyancsak egy időszak a klimaxot megelőző perimenopauzális időszak, ami a menstruáció szabálytalanná válásától kezdődik és menstruáció végérvényes elmaradásáig tart. A havi vérzés elmaradását követően bekövetkezik a postmenopausa: ezt akkortól számítják, amikor már minimum egy éve nem jött meg a vérzés.

Hogy jönnek létre ezek a változások?

A petefészekben zajló folyamatokért két stimuláló hormon, az FSH és LH a felelős, amelyek az agyalapi mirigyben termelődnek és onnan szabadulnak fel. A ciklus első felében az FSH kezd el emelkedni, ami az ösztrogéntermelődést növeli, majd beindítja a peteérést. A ciklus közepén megemelkedik az LH szint, előidézi a tüszőrepedést, ennek következtében kiszabadul a petesejt. A ciklus második felében progeszteron hormon termelődik. Természetesen ez teljesen megváltozik, attól függően, hogy a klimax melyik időszakát éljük. Az elsőben csökken a progeszteron szint, hiszen elkezdenek öregedni a petesejtek, már nem érnek meg, kialakul egy egyfázisú ciklus, ennek következtében jönnek a vérzészavarok. Miután a progeszteronszintet az LH érték növeli, hiába termelődik fokozottabban, ezt már nem tudja véghezvinni, mert nincs kilökődés. Az ezt követő periódusban a peteérés teljesen leáll, a csökkenő keringés és a petefészek csökkenő mérete miatt. Innentől kezdve az ösztrogén szintézis is csökken, gyakorlatilag a nullára leáll, de a petefészek érdekes módon nem szűnik meg működni, és a köztes állapotban, az androgének állapotában megreked, ami a férfi nemi hormonoknak alapját képző vegyület.

Milyen tünetei vannak?

A klimax első periódusban a hőhullámok jelentkeznek, majd az álmatlanság, valamint a viselkedés - és pszichés zavarok. A klimax második fázisban bekövetkezik a hüvelysorvadás és viszketés, a hüvelyhám elvékonyodik, szárazság alakul ki. Ezután kialakulhat a vizeletinkontinencia és a húgyúti fertőzések is felütik a fejüket, majd a bőr sorvadása a nemi szervek területén. Sajnos gyakran jelenik meg a csontritkulás, a szív- és érrendszeri betegségek, azaz a kis és nagy érrendszert érintő elváltozások, és a súlynövekedés is. A hüvelyflóra ugyancsak megváltozik, így gyakrabbak a krónikus folyások, és a hólyaghurut, a hólyag és a mellső hüvelyfal megsüllyedése

Mi a megoldás a kezelésére?

Klimax esetén fontos a hormonpótló készítmények és a fitoösztrogének alkalmazása, továbbá kalcium szedése, rendszeres testmozgás, a D- és a K-vitamin pótlása, egészséges és kiegyensúlyozott táplálkozás, valamint a csontsűrűség szinten tartása, a kellemetlen tünetek kezelésével kiegészítve. Javasolt sok rostot fogyasztani, és elég figyelmet fordítani a testsúlyunkra. A rendszeres nőgyógyászati szűrővizsgálatok szinte elengedhetetlenek, beleszámítva a mammográfiát is!

Kapcsolódó Cikkek

Közösség

BLOG HÍRLEVÉL

phone

Egészségtippek közvetlenül az email fiókjába!