head

Tejcukor-érzékenység: Ünnepek puffadás nélkül!

A tejcukor-érzékenység okai és tünetei
Petrás Gabriella Petrás Gabriella
Újságíró

Google+
Téma: Bélproblémák

Azért, hogy a tejcukor-érzékenység  ne keserítse meg az ünnepeket, a következőkre ügyeljen! A laktózintolerancia bármely életkorban kialakulhat, lehet átmeneti, de maradandó is, azonban egy kis odafigyeléssel a kellemetlen tüneteket könnyedén enyhíthetjük!

A tejcukor-érzékenység okai és tünetei

Mivel a tejcukor-érzékenység gyermek-és felnőttkorban is jelentkezhet, az egészséges étkezésen kívül a jellemző tünetekre minden életszakaszban érdemes odafigyelni, hogy felismerhessük, és ha szükséges, változtassunk étkezési szokásainkon.
Ha a laktózt lebontó laktáz enzim mennyisége nem megfelelő, szervezetünk nem tudja a tejcukrot teljes mértékben lebontani, és megjelennek a laktózintolerancia tünetei. A vékonybélben termelődő laktáz enzim mennyisége az életkor előrehaladtával csökken, de öröklött enzimhiány vagy fertőzés is okozhat tejcukor-érzékenységre jellemző panaszokat. Utóbbi esetben, azaz, ha például antibiotikum-kúrát követően alakult ki bélfertőzés, a tejcukor-érzékenység átmeneti, és a bélflóra  helyreállításával a szervezet ismét képes lesz a tejcukor lebontására.
A tejcukor-érzékenység jellemző tünetei a hasfájás, a puffadás, és a hasmenés, ami laktóz tartalmú ételek, italok elfogyasztása után jelentkezik. Ha nem vagyunk benne biztosak, hogy a laktóz felelős a tüneteinkért, vezessünk étkezési naplót! A naplóban írjunk le minden étkezéssel kapcsolatos adatot: mikor, miből mennyit ettünk, és azt is, amikor az emésztési problémák jelentkeztek. Az étkezési napló pontos vezetésével sokkal könnyebben azonosíthatjuk a tejcukor-érzékenység tüneteit. Ha laktóz intoleranciára gyanakszunk, keressünk fel egy szakembert, és végeztessünk el egy vizsgálatot, ami biztonsággal kimutatja.
 

Mit ehet és mi tiltott, ha laktózérzékeny?

Tejcukrot nemcsak a tej, a joghurt, a sajtok és a tejtermékek tartalmaznak, hanem a húskészítmények és a pékáruk is rejthetnek. Sőt, laktózt a laktózmentes termékek is tartalmazhatnak, ugyanakkor laktázt is, ami segít lebontani a tejcukrot, így emiatt az a minimális laktóz, ami a szervezetben marad, jellemzően már nem okoz tüneteket. Fontos azonban megjegyezni, hogy a tejcukor-érzékenység egyéni tűrőképességen alapul, így az, amit egyikünk szervezete még tolerál korántsem biztos, hogy másnak nem okoz problémát.

Mivel a tejtermékek kalcium, vas, fehérje, valamint A-, B2-, B12-vitamin források, így fontos, hogy ezen vitaminok, ásványi anyagok pótlására fokozottan ügyeljünk: a hüvelyesek, olajos magvak és halak remek alternatívát kínálnak.

Az ünnepi ebéd elkészítésénél ügyeljünk arra, hogy laktózmentes és növényi tejeket használjunk, mint amilyen a mandulatej, a rizstej, a kókusztej, vagy a szójatej. Az élőflórás natúr joghurtokat, kefírt pedig egyéni tűrőképességünkhöz mérten fogyasszuk. A sajtok közül a parmezán, a gorgonzola, a gouda, az eidami és a mozzarella is fogyasztható, de a nem laktózmentes ömlesztett sajtokat és a krémsajtot kerüljük!

 

Forrás:

https://www.webmd.com/digestive-disorders/digestive-diseases-lactose-intolerance

Kapcsolódó Cikkek

Közösség

BLOG HÍRLEVÉL

phone

Egészségtippek közvetlenül az email fiókjába!

Orvos válaszol

Kérdése van egy cikkel kapcsolatban? Tegye fel kérdését, illetve böngésszen független szakértők válaszaiból...
Orvos válaszol ITT