head

Egészségvédő likopin - Érvek a paradicsom mellett

Jelentős a paradicsomkészítmények likopintartalma
A hőkezelt paradicsomtermékekből csaknem háromszor több likopin szívódik fel a szervezetünkbe
Báhidszky Szuren Báhidszky Szuren
Egészségügyi asszisztens, újságíró

Google+
Téma: Antioxidáns

Ha nyár, akkor paradicsom. Nem kérdés, hogy ennek a friss és zamatos zöldségnek hatalmas rajongótábora van, de nem csak az íze miatt érdemes fogyasztani. A benne lévő likopin antioxidáns hatású, ami sokkal jobban felszívódik, ha a paradicsomot hőkezelt formájában fogyasztjuk. Mi a likopin hatása a szervezetre?

A likopin nem is olyan régen került előtérbe, amikor kutatni kezdték ennek a vegyületnek az egészségre gyakorolt hatását. Kiderült, hogy erőteljes antioxidáns, ami ráadásul nem hőérzékeny, ezért a feldolgozott élelmiszerekben is kifejti jótékony hatását.

Mi a likopin?

A likopin egy vörös színű karotinoid, a paradicsom (Solanum lycopersicum) színanyaga, nevét innen kapta. Azonban nemcsak a paradicsom, hanem a pirospaprika, cékla, vérnarancs, görögdinnye, csipkebogyó, illetve a meggy és a ribizli is tartalmazza. Szervezetünk nem képes előállítani, ezért csak likopint tartalmazó ételek fogyasztásával tudunk hozzájutni. Mivel zsírban oldódik, nem ürül ki a szervezetből, hanem felhalmozódik a különféle szervekben, elsősorban a májban, mellékvesében, herében, továbbá a prosztatában. A likopin kozmetikumok és gyógyszerek színezésére is engedélyezett, emellett természetes ételszínezékként is használják.

Likopin élettani hatásai

A likopin nagyon erős antioxidáns. Az antioxidáns vegyületek gátolják az oxidációs folyamatokat, semlegesítik a szabad gyököket. Ha a szabad gyökökből túl sok termelődik, felgyorsul a sejtek öregedése, hamarabb öregszik a bőrünk, és jelentősen nő a szív- és érrendszeri megbetegedések és a rák kockázata. Részben erre vezethető vissza, hogy a likopin hatékony immunerősítő. Kutatások igazolták, hogy a likopin elsősorban a szív működésére és a keringésre gyakorol jótékony hatást, de szerepe van egyes szembetegségek, köztük a szürkehályog-képződés megakadályozásában. Több vizsgálat szerint tumorgátló hatású, hatékonyabban fékezi a mellráksejtek növekedését. Úgy találták, hogy bevitele elősegíti az inzulin hasznosulását is, ezért fogyasztása a cukorbetegnek is ajánlott.

Milyen formában fogyasszuk?

Noha likopint többféle zöldség és gyümölcs is tartalmaz, ezeket javarészt nem főzve esszük. Ellenben a paradicsomból számos ízletes étel készíthető: szósz, leves, lecsó, paradicsomos káposzta, paradicsomos bab, paradicsomos rizs, de még lekvár is. A paradicsomnak ráadásul a feldolgozása során sem csökken a likopintartalma, mi több, a hőkezelt paradicsomtermékekből csaknem háromszor több szívódik fel a szervezetünkbe. Egy kilogramm paradicsom nagyjából 20 mg likopint tartalmaz.

Kapcsolódó Cikkek

Közösség

BLOG HÍRLEVÉL

phone

Egészségtippek közvetlenül az email fiókjába!

Orvos válaszol

Kérdése van egy cikkel kapcsolatban? Tegye fel kérdését, illetve böngésszen független szakértők válaszaiból...
Orvos válaszol ITT