head

Csendes reflux: az álarcos betegség

Ács Beatrix Ács Beatrix
Életmód tanácsadó
Téma: Reflux

A csendes reflux tüneteit nagyon nehéz felismerni, és ebben rejlik a betegség veszélye is. Lássuk, hogyan ismerhetjük fel ezt az alattomos emésztési problémát!
Ha ön nem gyomorégős típus, sajnos, akkor sincs kizárva a reflux jelenléte. Számos tünetegyüttes felhívhatja a figyelmét a csendes reflux jelenlétére.

Mi a reflux?

A reflux kiváltó oka a nyelőcső záróizmainak nem megfelelő működésében kereshető: a rossz záródás miatt, a gyomortartalom, a gyomorsav visszakerül a nyelőcsőbe, majd a torokba, ami irritálja a nyálkahártyát, így okozva gyulladást és panaszokat. Az evés után, lefekvés előtt jelentkező szegycsont mögötti fájdalom, és a savas ízű böfögés a reflux könnyen felismerhető, jellemző tünetei.
A csendes refluxra azonban a tipikus refluxtól eltérő tünetek jellemzőek, amelyeket ezért sokkal nehezebb észrevenni, így nagyobb kárt is okozhat.

A csendes reflux tünetei

A csendes reflux legnagyobb veszélye, hogy nem a tipikusan refluxra jellemző tünetek jellemzik, így nehéz felismerni a jelenlétét. A gyomorégés a reflux tipikus tünete, de a csendes reflux tünetei sokszor megtévesztőek, ugyanis más szerveink, a tüdő, a mellkas és a gége betegségeinek tüneteihez hasonlókat is produkálhat.
A csendes reflux tipikus tünetei rendkívül szerteágazóak, akár pihenésünkre, alvásunkra is kihatással lehet: az alvászavar, a horkolás és a nappali fáradtság ennek a néma betegségnek tünetei is lehetnek. A megtévesztő légzészavar, a nem múló – általában lefekvés utáni - száraz köhögés, a gombócérzés a torokban, a nyelési nehézségek, a gége irritációja miatti torokköszörülés, a rekedtség, de még a fogak fokozott romlása is utalhat a csendes reflux jelenlétére. Ezért is alattomos betegség a csendes reflux, mert a tünetekből a tüdő és a gége betegségeire inkább következtethetünk, mint emésztési problémára, refluxra.

Mit tehetünk csendes reflux esetén?

Az első és legfontosabb, hogy megreformáljuk étkezésünket: mellőzzük a zsíros, cukros, savas és túl fűszeres ételeket, ugyanis elősegítik a reflux kialakulását. A második lépés, életmódunk újragondolása: a stresszes életvitel, bizonyos nyugtatók, a túlsúly, a dohányzás, az alkohol, valamint a bőséges és a késő esti étkezések szintén növelik a reflux kialakulásának esélyét. Igyekezzünk egészségesen élni, kis adagokat enni, minimum 3 órával a lefekvés előtt befejezni a vacsorát, és ne felejtsük el a mérgektől telítődött szervezetet időről, időre méregteleníteni, lúgosítani egy összetett méregtelenítő program segítségével!
A reflux kezelése az enyhébb, recept nélkül is kapható savlekötőktől – amelyek a tünetek kezelésében, enyhítésében segíthetnek – a vényköteles gyógyszerekig, műtéti beatvakozásokig is terjedhet. Fontos, hogy ha a csendes reflux tüneteit véljük felfedezni magunkon, feltétlen konzultáljunk orvosunkkal!

Kapcsolódó Cikkek

Közösség

BLOG HÍRLEVÉL

phone

Egészségtippek közvetlenül az email fiókjába!

Ajánlott termékek

ToxiClean méregtelenítő Program

ToxiClean méregtelenítő Program

A ToxiClean méregtelenítő Programot arra fejlesztettük ki, hogy a Clean Inside Programmal együtt alkalmazva még hatékonyabban tisztítsa és méregtelenítse belső szerveit az egészséges mindennapokért.


Béltisztító rost kiegészítő

Béltisztító rost kiegészítő

A béltisztító rost kiegészítő a rostok segítségével megtisztítja a vastagbelet az összegyűlt lerakódásoktól és megelőzi az újabb lerakódások képződését.


Méregtelenítő gyógytea

Méregtelenítő gyógytea

13 speciálisan válogatott növény kombinációja. Elősegíti a normális bélműködést és a rendszeres székelést. Koffeint nem tartalmaz.

Orvos válaszol

Kérdése van egy cikkel kapcsolatban? Tegye fel kérdését, illetve böngésszen független szakértők válaszaiból...
Orvos válaszol ITT