head

Csendes reflux: az alattomos betegség

’Dr Márkus Barbara ’Dr Márkus Barbara
természetgyógyász, lélekterapeuta
Téma: Reflux

A csendes reflux esetében egyáltalán nem ritka, hogy csak jóval a betegség kialakulása után derül fény a tünetekre. Nézzük, mit tehetünk ellene!

Nagy hangsúlyt kell fektetnünk az esti étkezésre, ugyanis a csendes reflux lényege, hogy a gyomorsav alvás közben csorog vissza a nyelő csatornába. Tehát éjszaka, álmunkban károsodik a garat anélkül, hogy ebből bármit is észrevennénk, ugyanis a reflux egyik jellegzetes tünete a gyomorégés, elmarad. Ha anélkül, hogy megfázott volna, túl sokat köhög, gyakran fáj a torka és nyelési nehézségei is vannak, akkor érdemes a dolgok végére járnia, mert lehetséges, hogy a reflux az oka.

Tiltólistás élelmiszerek

Mivel a csendes reflux éjjel támad, így a lefekvés előtti ékezés kulcsfontosságú szerepet tölt be ennél a betegségnél. Elalvás előtt 3 órával már ne együnk semmit, de ha ez nem kivitelezhető, akkor különös gondot fordítsunk arra, hogy mi kerüljön a tányérunkra az esti órákban.

Elsősorban hanyagoljuk a zsíros ételeket, ugyanis mivel nehezen emészthetőek, nagymértékben megterhelik a gyomrunkat: ahhoz, hogy a nehéz fogásokat feldolgozzuk, a gyomornak több savat kell termelnie. Emellett a zsír ellazítja a nyelőcső és a gyomor közötti záróizmokat, így a gyomorsav sokkal könnyebben visszajuthat a nyelőcsőbe. Figyeljünk arra, hogy nem csak a pizza, a hamburger vagy a krémes sütemények számítanak nehéz ételnek: a lágy, zsíros sajtok és az olajos magvak sem a legjobb választások elalvás előtt.

Az étkezés során az sem mindegy, hogy este, milyen folyadékot iszunk. A szénsavas üdítőitalok amellett, hogy valóságos cukorbombák, és rengeteg adalékanyagot tartalmaznak, növelik a gyomorban lévő nyomást, így a gyomorsav sokkal könnyebben visszajuthat a nyelőcsőbe. A legjobb választás egy könnyű vacsora mellé a szénsavmentes ásványvíz. Mindemellett figyeljünk arra is, hogy bizonyos időközönként méregtelenítsük a szervezetünket!

Kapcsolódó Cikkek

Közösség

BLOG HÍRLEVÉL

phone

Egészségtippek közvetlenül az email fiókjába!

Ajánlott termékek

ToxiClean méregtelenítő Program

ToxiClean méregtelenítő Program

A ToxiClean méregtelenítő Programot arra fejlesztettük ki, hogy a Clean Inside Programmal együtt alkalmazva még hatékonyabban tisztítsa és méregtelenítse belső szerveit az egészséges mindennapokért.


Béltisztító rost kiegészítő

Béltisztító rost kiegészítő

A béltisztító rost kiegészítő a rostok segítségével megtisztítja a vastagbelet az összegyűlt lerakódásoktól és megelőzi az újabb lerakódások képződését.


Méregtelenítő gyógytea

Méregtelenítő gyógytea

13 speciálisan válogatott növény kombinációja. Elősegíti a normális bélműködést és a rendszeres székelést. Koffeint nem tartalmaz.

Orvos válaszol

Kérdése van egy cikkel kapcsolatban? Tegye fel kérdését, illetve böngésszen független szakértők válaszaiból...
Orvos válaszol ITT