head

Vastagbélrák: a méregtelenítés segíthet megelőzni

Báhidszky Szuren Báhidszky Szuren
Újságíró, egészségügyi tanácsadó
Téma: Méregtelenítés

A vastagbélrák ugyan a legkönnyebben kiszűrhető daganatok közé sorolható, mégis évről-évre nő a betegségben érintettek száma. Nem véletlenül, hiszen a kiváltó tényezők közé sorolható egészségtelen életmód, főként a helytelen táplálkozás, világszerte egyre több embert érintenek.  

A vastagbélrák pontos kialakulásának oka máig nem tisztázott, az azonban biztos, hogy hátterében egyértelműen kimutatható az egészségtelen, rostszegény táplálkozás, ami ahhoz is hozzájárul, hogy a méreganyagok lerakódjanak a vastagbélben. Miután ezek a toxinok gyulladásokat idéznek elő, megnövelik a vastagbélrák megjelenésének esélyét. Emellett a túlzásba vitt alkoholfogyasztás, a cigaretta, a huzamosabb ideig szedett, a bél nyálkahártyáját irritáló gyógyszerek, a különféle mesterséges adalékanyagok, a zsíros, fűszeres, magas kalóriatartalmú ételek, de egyes, a bélrendszert érintő betegségek is hozzájárulhatnak a vastagbélrák megjelenéséhez. Hátterében meghúzódhat genetika, sőt a stressz is.

Alattomos kór

A vastagbélrák rendkívül szerteágazó tüneteket produkál, előfordulhat állandó fáradékonyság, alvászavarok, sokszor jelentkező, hányással is társuló hányinger, de gyakori a puffadás és a krónikus szorulás/hasmenés. Az időnként jelentkező alhasi fájdalom és görcsök szintén a vastagbélrák tünetei közé tartozhatnak, figyelmeztető jelként pedig testsúlycsökkenés és véres széklet jelenik meg. Utóbbit akár aranyér, gyomorfekély, vagy a gyulladt vastagbél is okozhatja, a kiváltó okok tisztázást nem szabad halogatni, érdemes mielőbb felkeresni egy szakorvost.

Életmentő lehet a szűrés

A vastagbélrák főként a középkorúakat - az 50 év felettieket - érinti, ezért számukra kifejezetten ajánlott az időnkénti szűrés, sőt akkor is, ha a családban már előfordult vastagbélrák. Mivel rendkívül agresszív rákról van szó, ha már átterjedt a hasüreg nyálkahártyájára vagy más szervekre, a túlélési idő többé-kevésbé fél év. Ilyenkor a sebészi beavatkozást jobbára a daganat által okozott bélelzáródás miatt végzik el. A vastagbélrák kiszűrésére a kolonoszkópia, azaz a vastagbéltükrözés a legmegfelelőbb, hiszen segítségével a korai elváltozások is észrevehetők, sőt, a vizsgálat során a polipok is fájdalommentesen eltávolíthatók. A vastagbélrák lehetőségének kizárása érdekében olykor elengedhetetlen a szövetmintavétel, amiből fény derül a daganatos sejtek jelenléte, ám a betegséget szükség esetén képalkotó eljárásokkal CT és MRI segítségével tisztázzák.

Szabaduljunk meg a mérgektől

A vastagbélrák elkerülésében fontos szerepe van a testmozgásnak, valamint a helyes, rostban gazdag étkezésnek. Kerülni kell az alkoholt, a cigarettát, a túlzottan fűszeres, zsíros, szénhidrátokban és cukrokban gazdag ételeket, az adalékanyagokkal „felturbózott” élelmiszereket. Fontos a mérgek, illetve a káros salakanyagok maradéktalan eltávolítására, évente legalább egyszer végezzünk el egy méregtelenítő és béltisztító kúrát. A méregtelenítéssel ráadásul megszabadulhatunk az anyagcseréjük során méreganyagokat termelő parazitáktól, valamint segít helyreállítani a bélflóra egyensúlyát. Utóbbi a vastagbélrák elleni küzdelemben azért fontos, mert a bélflóra állapota közvetlenül befolyásolja az immunrendszer működését.

Hirdetés

Kapcsolódó Cikkek

Közösség

BLOG HÍRLEVÉL

phone

Egészségtippek közvetlenül az email fiókjába!

Ajánlott termékek

ToxiClean méregtelenítő Program

ToxiClean méregtelenítő Program

A ToxiClean méregtelenítő Programot arra fejlesztettük ki, hogy a Clean Inside Programmal együtt alkalmazva még hatékonyabban tisztítsa és méregtelenítse belső szerveit az egészséges mindennapokért.


Béltisztító rost kiegészítő

Béltisztító rost kiegészítő

A béltisztító rost kiegészítő a rostok segítségével megtisztítja a vastagbelet az összegyűlt lerakódásoktól és megelőzi az újabb lerakódások képződését.


Méregtelenítő gyógytea

Méregtelenítő gyógytea

13 speciálisan válogatott növény kombinációja. Elősegíti a normális bélműködést és a rendszeres székelést. Koffeint nem tartalmaz.

Orvos válaszol

Kérdése van egy cikkel kapcsolatban? Tegye fel kérdését, illetve böngésszen független szakértők válaszaiból...
Orvos válaszol ITT