head

Fekete bors: az ókor ébenfekete kincse

Báhidszky Szuren Báhidszky Szuren
Újságíró, egészségügyi tanácsadó
Téma: Gyógynövények

Az ókorban, és a középkorban a fekete bors olyannyira értékesnek számított, hogy pénzhelyettesítőként is szolgált. Mára már szinte minden konyha nélkülözhetetlen alapfűszere, arról azonban ritkán esik szó, mi mindenre jó ez a fekete gyöngyszem!
A fekete bors világkörüli hódító útja egyik fűszernövényhez sem hasonlítható. Főzés során nemcsak az ízeket teszi intenzívebbé, és karakteressé, hanem egészségünkre is jó hatással van.

Koleszterinszint szabályozó

A fekete bors remek antioxidáns, gazdag K-vitaminban, vasban és mangánban, de az egyik legértékesebb hatóanyaga a piperin. A piperin felelős a tüsszentésért, amikor beleszagolunk a borsba, ez az alkotóelem ingerli az orrunkat, azonban értékét a zsír ellen vívott harcban fejti ki. A Journal of Agricultural and Food Chemistry–ben megjelent tanulmány alapján a piperin segít a koleszterinszintet normalizálni.

Emésztési zavarok ellen

Mivel a fekete bors stimulálja az ízlelőbimbóinkat, így beindul gyomrunkban a savtermelés, ami elengedhetetlen a megfelelő emésztéshez: ha gyomor nem termel elegendő savat az ételek feldolgozásához, emésztési zavarok léphetnek fel. A félig megemésztett, pangó étel a gyomorban kiváló táptalaj lehet a baktériumok számára, amelyek később a puffadás, a hasmenés és a székrekedés okozói is lehetnek.

Vízhajtó

A fekete bors jó szolgálatot tehet méregtelenítés idején is. Amellett, hogy mindig igyekezzünk megválogatni a főzéshez használt alapanyagainkat, a fűszerekre is fordítsunk kellő gondot: a sóval bánjunk csínján, de ha mégis megszaladt a kezünkben a sószóró, a fekete borssal megteremthetjük az egyensúlyt. A só vízvisszatartó hatását a feketebors remekül kiegyensúlyozza, ugyanis kiváló vízhajtó és izzasztó, így segít megszabadítani a szervezetünket a felgyülemlett méreganyagoktól. A fekete bors támogatja a máj munkáját, ezért a méregtelenítés során is hatékony segítőnk lehet.

Kapcsolódó Cikkek

Közösség

BLOG HÍRLEVÉL

phone

Egészségtippek közvetlenül az email fiókjába!

Orvos válaszol

Kérdése van egy cikkel kapcsolatban? Tegye fel kérdését, illetve böngésszen független szakértők válaszaiból...
Orvos válaszol ITT