head

Másképp gondolkodik a férfi, és másképp a nő, vajon a nemek közötti szociális viselkedésbeli különbségekért az agy tehető felelőssé?

Ács Beatrix Ács Beatrix
Életmód tanácsadó
Téma: Életmód

Másképp gondolkodik a férfi, és másképp a nő, vajon a nemek közötti szociális viselkedésbeli különbségekért az agy tehető felelőssé?

Az agy szabályozza az eltérő szociális viselkedéseket férfiak és nők között, állítja egy új tanulmány. A kutatócsoport felfedezte, hogy a szerotonin (örömhormon) és az arginin-vazopresszin (neurohipofízis hormon, amely antidiuretikus hormon néven ismert) ellentétes módon befolyásolja az agressziót és a dominanciát férfiaknál és nőknél . Mivel a dominancia és az agresszió is kapcsolódik a stresszel szembeni ellenálló képességhez, ezért ezek a megállapítások jó irányba befolyásolhatják a hatékonyabb specifikus kezelési stratégiákat a stresszel kapcsolatos neuropszichiátriai betegségekkel szemben.

Eltérő gondolkodás a nemek között

A kutatócsoport igazgatója, Dr. Elliott Albers, a Center for Behavioral Neuroscience and Regents of Neuroscience Georgia State University professzora, és a végzős diák I. József Terranova, felfedezték, hogy a szerotonin és az arginin vazopresszin hormonok ellentétes módon hatnak a férfiakra és a nőkre. A szociális viselkedésbeli különbségek tehát ezen hormonok számláira írhatóak. Nőknél például magasabb a depresszió és a szorongásos rendellenességek, mint például a poszttraumás stressz rendellenesség, míg a férfiak gyakrabban szenvednek autizmus és figyelemhiányos rendellenességekben. "Ezek az eredmények alátámasztják, hogy a szociális viselkedés egészen másképp működik férfiaknál és nőknél," mondta Dr. Elliott Albers.

Öntsünk tiszta vizet a pohárba, miért gondolkodnak másképp a férfiak és másképp a nők?

A férfi és a nő gondolkodása két külön világ. Az igencsak eltérő gondolkodásmód  - éppen ettől vonzó a másik fél – a hétköznapokban konfliktushelyzetet generál. Azt gondoljuk, hogy az otthonról hozottak tesznek minket különbözővé, részben igaz, van azonban biológiai alapja is a különbözőségnek, ami arra predesztinál bennünket, hogy nőként a női szerepeket, férfiként pedig a férfi szerepeket kövessük. Létezik valami használati útmutató, hogy kezelni tudjuk a konfliktusokat? A különbségekből fakadó konlfiktusokat csak úgy tudjuk elkerülni, ha tudjuk, hogy hogyan gondolkodnak a férfiak és hogyan gondolkodnak a nők, függetlenül mindattól, hogy nem ragadunk le a sztereotípiáknál.. Az alapvető szociális viselkedésbeli különbséget 2003-ban egy cambridge-i kutató úgy fogalmazta meg, hogy a női agyra az empátia, a férfi agyműködésre pedig a rendszerezésre törekvés jellemző legerősebben. 

A nők leginkább megértésre vágynak, míg egy férfi sosem témázgat olyan hosszasan az érzéseiről. A női agy beszédért és hallásért felelős területén 11%-al több idegsejt található, mint a férfi agyában, ez már biológiailag is alátámasztja az eltérő szociális viselkedést. A női agy jóval élénkebben, intenzívebben reagál a különféle kapcsolati konfliktusokra,  és talán ennek köszönhetően kezdeményezik a párterápiát, a problémák megbeszélést, vagy épp a válást a nők. A férfiaknak az esetek többségében nehezükre esik az érzelmeikről beszélni, de nem azért, mert nincsenek érzelmeik. Meg kell érteni, hogy a férfi önértékelésének alapja – evolúciósan- , hogy tartósan megőrizze „függetlenségét”, miközben a nő attól válik nőiessé, ha mély és bizalmi kapcsolatot alakíthat ki és tarthat fenn egy férfivel.

A szociális viselkedés már az őskorban belénk rögzült

Ha mélyen belegondolunk őseink "vadászó-fészekörző" munkamegosztáson alapuló életmódjába, hamar elkönyvelhetjük, hogy a férfiak agyának a cselekvésért és az agresszióért felelős területe jóval nagyobb a nőkénél, miközben az a bizonyos hippotalamusz,  - ami voltaképp az agynak az érzelmek keletkezéséért és érzelmi emlékezőképességéért felelős része - a nőknél jelentősen sokkal nagyobb. A magyarázat egyszerű, a nő szerepe a család összetartása volt, a szeretet, a harmónia és a béke megteremtése, a férfi feladata a család védelmezése és ellátására volt.

Szociális viselkedés a nemek között, mit tehetünk azért, hogy boldogabb párkapcsolatban éljünk?

A férfiak gondolkodása és cselekedetei egyaránt a probléma-megoldást helyezik előtérbe. A felmerülő problémákat kihívásoknak érzékelik, amelyeket lehetőleg azonnal meg kell oldani célorientáltan. A nők ezzel szemben szeretik a problémákat hosszan kivesézni, többször átbeszélni és rágódni a problémákon, a nők szeretik a problémával kapcsolatos érzelmeiket kifejezni. A nők hajlamosabbak csak az érzéseiket megfogalmazni, amelyre a férfi tanácsokat ad, gyors és azonnali megoldási lehetőségeket felkínálva. Amikor a nő empátiát vár el a férfitól, a férfi azonnal úgy érzékeli, hogy a nő soha nem tér végre a lényegre. A nőnek nagyon rosszul esik, hogy „nem hallgatják meg” és okoskodóan kioktatják, mindeközben a férfi úgy érzi, hogy azzal gondoskodik a szeretett nőről, ha megoldja a problémáit. Minden férfinak szüksége van arra, hogy igaza legyen és igazat adjunk neki. Ezzel ugyanis azt az érzést keltjük benne, hogy sikeresen megoldotta a felmerült problémát. 

Milyen az igazi férfi?

Az igazi férfiak kihívásként szeretik az okos nőket, ma már egyáltalán nem trendi azt mondani, hogy álomszép, de sötét, mint az éjszaka a feleségem. Sokkal inkább választanak okos és sikeres nőt maguk mellé, hiszen ez burkoltan azt jelenti, hogy a férfi még okosabb és sikeresebb az átlagnál, ha ilyen nő van az oldalán. A konfliktusok éppen ezért állandósulnak, mert a nő éppúgy szereti kifejezi a véleményét és gyakran igaza is van, ami igenis rombolja a férfi önbizalmát. A jó hír az, hogy megfelelő kommunikációs képességgel fenntartható egy hosszú és boldog párkapcsolat.

Cikket írta: Ács Beatrix, a Brain regulates social behavior differently in males and females, study reveals tudományos cikket felhasználva.

Kapcsolódó Cikkek

Közösség

BLOG HÍRLEVÉL

phone

Egészségtippek közvetlenül az email fiókjába!

Ajánlott termékek

ToxiClean méregtelenítő Program

ToxiClean méregtelenítő Program

A ToxiClean méregtelenítő Programot arra fejlesztettük ki, hogy a Clean Inside Programmal együtt alkalmazva még hatékonyabban tisztítsa és méregtelenítse belső szerveit az egészséges mindennapokért.


Béltisztító rost kiegészítő

Béltisztító rost kiegészítő

A béltisztító rost kiegészítő a rostok segítségével megtisztítja a vastagbelet az összegyűlt lerakódásoktól és megelőzi az újabb lerakódások képződését.


Méregtelenítő gyógytea

Méregtelenítő gyógytea

13 speciálisan válogatott növény kombinációja. Elősegíti a normális bélműködést és a rendszeres székelést. Koffeint nem tartalmaz.

Orvos válaszol

Kérdése van egy cikkel kapcsolatban? Tegye fel kérdését, illetve böngésszen független szakértők válaszaiból...
Orvos válaszol ITT