head

Hő, fény és oxigén: nem tesz jót a vitaminoknak

Báhidszky Szuren Báhidszky Szuren
Újságíró, egészségügyi tanácsadó
Téma: Egészséges táplálkozás

A nyár a friss zöldségek és gyümölcsök szezonja, ha azonban szeretnénk egészségünk javára fordítani a bennük rejlő tápanyagokat, néhány alapszabályt érdemes betartanunk. Lássuk, miként tudunk a vitaminok védelméről gondoskodni, és megőrizni azok hatékonyságát!

Először is tudnunk kell, hogy a vitaminok egy része fény-, oxigén- és hőérzékeny. Ez annyit jelent, hogy ha az ezeket tartalmazó zöldségeket és gyümölcsöket megsütjük, megfőzzük, lefagyasztjuk, vagy akár hámozás és darabolás után letakarás nélkül tároljuk, vitamintartalmuk jelentős részét elvesztik. Általánosságban elmondható, hogy a főzés, vagy sütés során az élelmiszerek vitamintartalmuk ötödét elvesztik, a C-vitamin pedig közel fele lebomlik. A legrosszabb a hosszú ideig tartó főzés és a hevítés, valamivel humánusabb megoldás a párolás.

Ezekre vigyázzunk

A legfontosabb vitaminok közül fényérzékeny a B1, B2, B6, B12, A, D, E vitamin, hőérzékeny a B1, B2, B5, C, A vitamin, a gyümölcs- és zöldségsalátánkat mindig fedjük le, akkor is, ha a hűtőben tároljuk. A B12-vitamin védelme azért is fontos, mert ugyan a vastagbélben található bélflórát felépítő baktériumok termelnek valamennyi B12-vitamint, ám az nem képes hasznosulni, ugyanis nem jut el a vékonybélbe. Szervezetünk szinte kizárólag a táplálékkal bevitt élelmiszerekből képes aktív B12-vitaminhoz jutni, hiánya vérszegénységet, érrendszeri- és idegrendszeri betegségeket, valamint demenciát okozhat. Ugyanez ez a helyzet C-vitaminnal is, ami nélkülözhetetlen az immunrendszer megfelelő működéséhez, mivel az emberi szervezet nem képes előállítani, kívülről kell pótolni, de a fagyasztott, illetve túlfőzött, előre elkészített élelmiszerek C-vitamin-tartalma jelentősen csökken. Ha túl kevés A-vitaminhoz jutunk, az az immunrendszer gyengülésével, illetve a fertőző betegségek megjelenésével jár, emellett szemünk épségét is veszélyeztetjük. A D-vitamin hiány is megérezzük, ami többek között megelőzi a keringési megbetegedések és a rák kialakulását, szabályozza a vércukor szintet, segíti a kalcium felszívódását, ezáltal óv a csontritkulástól.

Az enzimek is veszélyben

Jó tudni, hogy az összes enzim hőérzékeny. Hiába hatékony fogyasztószer az ananászban található bromelin, a hőkezelt gyümölcslében ebből nem sok marad, ahogyan az ananász lekvárt is inkább az íze miatt fogyasszuk: diétára biztosan nem lesz alkalmas. A papajában található papain úgyszintén, pedig kár érte, hiszen az ez enzim megnyugtatja a gyomor nyálkahártyáját, ezért gyomorfekély, gyomorrontás kezelésére is alkalmas, emellett a cöliákia és krónikus hasmenés is esetén is használható. Emellett a papain megtisztítja a bélfalat, csökkenti az emésztetlen fehérjék rothadási folyamatait, így óv meg a puffadástól.

Kapcsolódó Cikkek

Közösség

BLOG HÍRLEVÉL

phone

Egészségtippek közvetlenül az email fiókjába!

Ajánlott termékek

Immunerősítő antioxidáns formula

Immunerősítő antioxidáns formula

Utántölti az elhasznált tápanyagokat vitaminokkal, ásványi anyagokkal és zöld növényi táplálékkal, ezzel segíti a test természetes méregtelenítő folyamatait.


Probiotikus kiegészítő

Probiotikus kiegészítő

8 milliárd hasznos élő baktériummal bizosítja az egészséges vastagbél-flórát, megadja az alapját az erős immunrendszernek, egyben védelmezi bélrendszerünket.


Emésztést segítő enzimek

Emésztést segítő enzimek

A természetes növényi enzimeket tartalmazó DigestFX segíti az emésztést, valamint megelőzi az emésztési problémákat. A DigestFX kapszula hatásos puffadás, felfújódás, szélgörcsök, gyomorégés, lassú emésztés, irritáció vagy eg

Orvos válaszol

Kérdése van egy cikkel kapcsolatban? Tegye fel kérdését, illetve böngésszen független szakértők válaszaiból...
Orvos válaszol ITT